Home / Nieuws / Europese Kampioenschappen ITF Taekwon-do Maribor Slovenië

Europese Kampioenschappen ITF Taekwon-do Maribor Slovenië

Afgelopen week 12 t/m 15 april werden de Europese kampioenschappen voor junioren en senioren georganiseerd door ITF Slovenië. 642 deelnemers uit 28 landen streden voor de diverse titels in sparring, breken, tuls (schijngevechten) en special technics (hoogspringen). Nederland was er met een afvaardiging van maar liefst 29 spelers en diverse clubcoaches en bondscoaches. Een kersverse sponsor Mighty Fist had het hele team uitgerust met nieuw equipement en een prachtig trainingspak. Voor Koguryo hadden 6 deelnemers zich gekwalificeerd onder leiding van de ervaren coach Chiel Rombout.

De eerste dag verloor Lisanne Behonek klasse tul 3e dan nipt haar 1e partij met 3-2 tegen de latere finaliste uit Polen. Deze dag werden er verder weinig resultaten behaald in de technische onderdelen. Alleen Bo Rook behaalde voor Nederland een bronzen plak in de klasse 2e dan tuls senioren dames.

Vrijdag de dag van sparring, Pom Labrie kwam uit in de klasse junioren dames -60 kg een zware poule. 1e partij tegen Schotland werd meteen gewonnen. Roemenië en Polen moesten er ook aan geloven. In de halve finale weer een Poolse. De 1e rond ging gelijk op, eind 2e ronde ging Pom voor het eindsignaal juichen voor de overwinning maar werd gelijk bestraft met een waarschuwing, de 3e dus een punt voor de Poolse die ineens winnaar werd, wat een belachelijke beslissing. Bronzen medaille met een gouden randje. Eveneens behaalde Lisa van der Wijngaart ook een bronzen medaille in deze klasse. Huidig wereldkampioen Yra Labrie kwam uit in de klasse junioren dames -55 kg. Griekenland, Polen en Rusland werden in de voorrondes zonder moeite verslagen. Halve finale tegen thuisland Slovenië een leuke partij die overtuigend werd gewonnen door Yra. De finale werd een ander verhaal, deze bleef spannend tot het einde. Yra bleek in het laatste gedeelte van de 2e ronde toch het sterkste: goud, geweldig weer. Verder behaalde Chris van de Veerdonk een dik verdiende zilveren medaille in de klasse junioren -68 kg.

Zaterdag, dag van de senioren sparring, begon vroeg met Lisanne Bohanek en Sam Delrock senioren dames -56 kg. Lisanne had een slechte loting en kwam gelijk uit tegen de latere winnares uit Ierland. De inzet was geweldig maar de Ierse was haar elke keer te snel af. Jammer! In dezelfde klasse liep het voor Sam veel beter. De eerste partij tegen Roemenië verliep voorspoedig. Een Poolse werd daarna verslagen. In de halve finale werd het pas spannend, een gelijk opgaande partij met Sam als uiteindelijke winnaar. In de finale trof ze de eerste tegenstander van Lisanne ,een Ierse international, Een spannende en enerverende partij met een steeds weglopende Ierse. In de laatste secondes kon Sam de achterstand niet meer wegwerken. Toch een schitterende prestatie, voor het eerst bij de senioren dames en dan zilver. Nina Meppelder kwam uit in de klasse senioren dames+75 kg vocht zich gemakkelijk naar de halve finale een oude bekende Noorse moest er aan geloven Nina veel te sterk. Finale tegen een Sloveense eerste ronde voor Nina, tweede ronde in het begin groot offensief van de Sloveense en Nina even in de war, maar herstelde zich snel en trok zo weer de partij naar zich toe. Weer Europees kampioen. Liza Mauritz, klasse senioren -62 kg, startte voortreffelijk versloeg spectaculair een Hongaarse. Noorwegen moest er aan geloven, maar in de kwartfinale strandde ze tegen Ierland, een enerverende partij 5 seconde voor het einde was ze nog winnaar, maar de Ierse sleepte er een verlenging uit. Jammer genoeg verloor ze nipt de verlenging en de Ierse won later het goud.

foto van ITF Nederland.

Zondag was de dag voor de team onderdelen. De junioren dames sparring verloren tegen verwachting gelijk de eerste partij van Rusland. Het junioren dames team behaalde een knappe gouden medaille bij het breken. Het senioren sparring dames team won respectievelijk van Noorwegen Polen en Italië en behaalde een zilveren medaille door met de finale met een punt te verliezen van Ierland. Het junioren heren team werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de latere finalist Slovenië.

Kampioenschap was goed georganiseerd jammer genoeg een iets te kleine zaal. Ook weer jammer dat de arbitrage per veld verschilde. Een succesvol EK voor ITF Nederland die totaal met 3 goud, 3 zilver en 3 brons, in de eindrangschikking medailles, op een 9e plaats eindigde. De sfeer in het team was prima zowel clubcoaches en bondscoaches werkte prima samen. De Nederlandse afvaardiging arbitrage vervulde weer een belangrijke rol in de organisatie. Op naar het WK 2019 deze keer dichtbij in Duitsland.

foto van Yra Labrie.

 

Top