Home / Nieuws / Europees kampioenschap ITF Taekwondo-do Zweden

Europees kampioenschap ITF Taekwondo-do Zweden

Medaille winnaars Koguryo2 tot en met 5 mei vonden, de jaarlijks terugkerende, Europese kampioenschappen plaats in Skóvde Zweden. 24 Landen met 550 deelnemers vertegenwoordigd.
Er waren deze keer 13 deelnemers geselecteerd door de trainingsselectie commissie. In de selectie zaten 4 deelnemers van Koguryo. De junioren Shannon Wouters -60 kg en The Chayong Boonyarit -56 kg, beiden 16, hadden een prima voorbereiding gehad in Sportcenter Koguryo.

1e ronde van The begon met een vrijloting, de 2e ronde tegen een Sloveen werd indrukwekkend gewonnen. Volgende partij werd met groot gemak gewonnen van een Italiaan. Nu strandde The na verlenging in de laatste 15 seconden tegen Ierland dit had eigenlijk de finale moeten zijn. Toch een uitstekende prestatie die 3e plaats.

Shannon Wouters verloor haar 1e partij in de tuls tegen de latere finaliste uit Polen. Met het sparren verliep alles gelukkig beter. De eerste partij werd gewonnen van Ierland, de tweede tegen Noorwegen werd in de laatste seconde beslist in voordeel van Shannon. Halve finale tegen thuisland Zweden viel ook niet mee maar werd toch gewonnen in de laatste betere acties van Shannon. De finale tegen Ierland werd verloren in de eerste ronde omdat Shannon tegen een hoofdtreffer op liep. In de tweede ronde kwam ze goed terug maar de tijd was te kort. Toch een uitstekende prestatie deze zilveren medaille.

Nina Meppelder klasse dames +75 had een vrijloting en won haar eerste partij, die gelijk de halve finale was, tegen Slovenië. De finale tegen Noorwegen begon voortvarend en stond na de eerste ronde dik voor. Maar na een slecht begin in de tweede ronde begon haar voorsprong te slinken en moest aan het einde van de partij genoegen nemen met zilver. Tim Kool senioren -85 kg was de laatste tijd helemaal in vorm nu kwam de tijd om toe te slaan. Zijn eerste partij was gelijk tegen een favoriet uit Slovenië eindigde in een gemakkelijke overwinning. Een sterke Rus moest eraan geloven,vervolgens een Fin en in de halve finale moest er een Poolse vedette aan geloven. De finale tegen een Noor verliep erg spannend, er moest zelfs een verlenging aan te pas komen, uiteindelijk bleek Tim over een betere conditie te beschikken. Eindelijk goud.

Zondag, de laatste dag van het Toernooi, was de dag van de landen teams. Nederland had maar 1 team afgevaardigd namelijk het junioren dames team. Dit team bestond uit 5 deelnemers, Voor dit team was Shannon Wouters van Koguryo de sleutel tot de eind overwinning. Verslagen werden Roemenië, Engeland en na een beslissende partij in de halve finale Rusland. De finale tegen Polen werd een kraker,spectaculair Taekwon-do met uiteindelijk voor het eerst in de historie goud voor het Nederlandse junioren dames team.Een prima prestatie van debuterende coach Stephen Tapilatu en coach Martin Schellens.

Verdere medaille winnaars van Nederland waren: Tessa Lamalessil van Sportcenter Tapilatu brons, In de klasse sparren junioren dames -50 kg en Maartje Gubbels van Difesa goud in de junioren klasse -62 kg. Pech voor Bo Rook van Difesa die in de tuls werd uitgeschakeld in de kwartfinale. Ook het Tradional sparring team (Bo Rook en Patrick den Hoed) werden in de eerste ronde jammergenoeg uitgeschakeld door Duitsland. Verdere deelnemers waren Thom Baum Bletterman van Sportcenter Tapilatu, Nini Thrinh van Sportcenter Booz, Jules Verkade van Kisport en Maxime de Wit van Sportschool Tim Kool geen individuele medailles maar wel met een brok wedstrijd ervaring rijker. Overigens heerste er een geweldige sfeer in het team met clubcoaches Robert Boer, Harry van Schaik en Chiel Rombout. De supporters droegen hierin ook een steentje bij.

Verder debuteerde Rory de Vries en Emiel Kloor als hoek en zelfs matscheidsrechter op dit tournooi. Grote aanwinst voor het ITF scheidsrechter korps. Het laatste jaar toch al goed bezig, met internationale cursussen enz., om het niveau te verbeteren. Master James Tjin A Ton leidde het scheidsrechter korps op een voortreffelijke manier. Hield alle velden nauwlettend in de gate en verwijderde of verving zelfs discutabele scheidsrechters. Master Coos van den Heuvel, lid van het ITF tournooi-commite, leidde het geheel weer tot een succesvol georganiseerd Europees Kampioenschap.

Voor Koguryo een groot succes en voor Coach Chiel Rombout veel voldoening voor de prestaties van zijn leerlingen.