Home / Nieuws / Wereldkampioenschappen ITF Taekwon-do Dublin.

Wereldkampioenschappen ITF Taekwon-do Dublin.

                           

Van 9 tot en met 15 oktober werd in het City-West Stadium, Dublin, Ierland het wereldkampioenschap ITF Taekwon-do georganiseerd. Het grootste WK ooit met 1100 deelnemers uit 50 landen. ITF Nederland had 29 deelnemers afgevaardigd waarvan 7 de voorbereiding hadden gedaan bij Sportcenter Koguryo onder leiding van Chiel Rombout. Als eerste startte Yra Labrie junioren dames -55 kg haar 1e tegenstander was Nieuw-Zeeland deze werd makkelijk gewonnen.Verder sneuvelden Belgie, Argentinie, Roemenie, Polen en Noorwegen. In de finale moest ze het opnemen tegen een ervaren Engelse international ook deze werd verslagen en het eerste goud voor Nederland was binnen. Voor de 14 jarige Yra een topprestie.

                 

Shannon Wouters, senioren dames -68 kg, wist na 2 ronden de kwartfinale te bereiken tegen Polen. In deze partij ging haar arm uit de kom en moest ze opgeven, jammer want na haar goede voorbereiding had er zeker een medaille ingezeten. Pom Labrie kwam uit in de klasse junioren dames -60 kg. Respectievelijk; Engeland, Japan,Noorwegen en Polen werden verslagen door de goed draaiende Pom. In de finale trof ze Sam Delrock, ook uit Nederland. Deze gelijk opgaande partij eindigde in een overwinning voor Pom.

 Het aanstormende talent Liza Mauritz kwam uit in de klasse dames senioren -62 kg. Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten werden verpletterend verslagen, maar in de kwartfinale werd zij ten onrechte gediskwalificeerd tegen Schotland (3 keer te hard contact). Nina Meppelder werd in de klasse dames senioren +75 kg voor de 2e keer op rij wereldkampioen. In deze klasse werden Oostenrijk, Argentinie en Noorwegen gemakkelijk verslagen. Quinten van Ooijen klasse junioren heren -68 kg werd jammer genoeg net uitgeschakeld in de 1e ronde door een latere finalist uit Duitsland. The Chaiyong, heren senioren -63 kg, had in de 1e ronde helemaal pech. Zijn Roemeense tegenstander bleek een perfecte acteur te zijn en simuleerde de een na de andere techniek van The, die hierdoor ook gediskwalificeerd werd. Een van de zovele slachtoffers van de armoedige arbitrage op sommige velden. Verder behaalde Sam Delrock uit Delft zilver en Sylvana Lobregt uit Oss brons. Met de team sparring bereikten de junioren dames, na overwinningen op Nieuw Zeeland, Verenigde Staten en Rusland de finale. Hier moesten ze aantreden tegen Roemenie deze dames waren iets meer ervaren als het Nederlandse team. Zilver ook nog een topprestatie. De senioren dames behaalde overwinningen op Hongarije en Zweden en moesten wegens blessures de halve finale laten lopen. Toch nog brons.

                    

Nederland eindigde bij de medaille winaars voor landen op een knappe 10e plaats. Een zeer knappe prestatie en waarin Sportcenter Koguryo een groot aandeel had. De Ierse Taekwon-do bond had een perfecte locatie en organisatie neergezet. De scheidsrechters Master James Tjin A Ton en Rory de Vries functioneerden perfect en namen belangrijke functies op hen. Het arbitrage niveau over het hele toernooi was erg verschillend jammer voor de atleten. Hopelijk krijgt de ITF dit in de toekomst voor elkaar. Het WK was een toernooi van voor en tegenslagen en eentje die mij lang zal heugen.

Chiel Rombout Sahyun Chiel

Top