Home / Nieuws / Uniek Taekwon-do dangraad examen bij Koguryo

Uniek Taekwon-do dangraad examen bij Koguryo

Op zaterdag 13 november 2010 jl. organiseerde bondstrainer Chiel Rombout (6e dan) een uniek examen op zijn sportschool. Voor het eerst in de geschiedenis van Koguryo gingen er 2 kandidaten op voor hun 3e dan-graad. Gerard Riksman en Jeremy Nahumury,  beiden al 25 jaar pupillen van Sabum Chiel Rombout.  Cor Spiering ging op voor zijn 2e dan-graad.  Met z’n 3-en hadden zij het afgelopen anderhalf jaar gezamenlijk keihard getraind om aan de strenge exameneisen van de ITF Nederland te kunnen voldoen. Alvorens de kandidaten op mochten voor hun praktijkexamen moesten ze eerst aan een aantal voorwaardelijkheden voldoen,  waaronder het  volgen van diverse scheidsrechtercursussen, landelijke technische trainingen  en tevens  moest er een scriptie over Taekwon-Do worden geschreven. Pas als de kandidaten aan alle voorgaande zaken hebben voldaan, mogen ze op voor  theorie- en praktijkexamen.

Dit examen werd afgenomen door Sabum Chiel Rombout, 6e Dan bij de ITF Nederland en beslaat alle facetten die het Taekwon-Do met zich meebrengt.  Zo moesten Gerard en Jeremy maar liefst  15 verschillende tuls, de zogenaamde schijngevechten, foutloos lopen. Daarnaast moesten er diverse aanval- en verdedigingstechnieken met partner worden gedaan.  Het is daarbij van belang dat beide taekwondoka’s  goed op elkaar zijn ingespeeld.

Het onderdeel ‘breektest’ was voor allen erg zwaar, waarbij met 3 verschillende traptechnieken,  3 planken moesten worden gebroken. Gerard Riksman, die tevens taekwon-do docent is bij sport en bewegen aan het albeda college te Rotterdam, was na afloop van het examen dolblij dat hij zijn 3e dangraad had behaald en kan haast niet wachten om zijn nieuwe band (met 3 strepen) in ontvangst te nemen. ‘Dit was echt zwaar’, puft Gerard Riksman nog na, ‘We hebben er met z’n allen keihard voor getraind en dit is echt een prachtige beloning ‘. Daarnaast is het ook een mijlpaal voor Chiel Rombout, omdat dit ook voor hem de eerste keer is dat een dergelijk examen bij Koguryo werd georganiseerd. Chiel Rombout is dan ook enorm trots op zijn leerlingen met dit behaalde resultaat.

Top